Q&A

Usein kysytyt kysymykset

Meiltä kysytään usein kaikenlaista. Kokosimme tänne usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia. Toivottavasti näistä on sinulle apua!


1. Mistä materiaaleista Sukarwood™-tuotteet tehdään?

Sukarwood™ tuotteet valmistetaan kotimaisista materiaaleista, havusellusta ja koivuvanerista. Myös valaisimissa käytettävät metalli- ja sähköosat valmistetaan Suomessa.


2. Miten ja missä Sukarwood™-tuotteet valmistetaan?

Sukarwood™-tuotteet valmistetaan kokonaisuudessaan Suomessa. Valmistusketju rakentuu osaavasta kumppanuusverkostosta.


3. Mistä Sukarwood™-tuotteita voi ostaa?

Sukarwood™-tuotteita voi ostaa verkkokaupasta, eli näiden verkkosivujen kautta. Jälleenmyyntiverkostoa rakennetaan parhaillaan. Tällä hetkellä Sukarwood-valaisimia myydään Jyväskylän Modeossa (Schaumanin puistotie 10).


4. Mitä sellu on?

Sukarwood™-tuotteissa käytämme puusta valmistettua sellua.

Sellutehtaalla puuhaketta keitetään kemikaaleissa. Keittämällä puukuidut saadaan erilleen toisistaan, kun kuituja yhdessä pitävät sideaineet liukenevat. Samalla hake muuttuu massaksi. Tätä massaa kutsutaan selluksi.

 

Sellukuituja käytetään monessa kohteessa lisäämään tuotteen lujuutta. Suurin osa Suomessa valmistettavasta sellusta käytetään paperin ja kartongin raaka-aineena.

 

(Selluloosa on kasvi- ja puusolujen tukiainetta. Selluloosa antaa soluseinälle lujuuden ja kuidulle vetolujuuden. Puuaineksessa on selluloosaa n. 50%. Puunaineksen muut pääainesosat ovat hemiselluloosa ja soluja toisissaan kiinni pitävä liima-aine, ligniini. Selluloosasta keitetään sellua. Ja ettei liian helpoksi menisi, joskus selluakin sanotaan selluloosaksi 🙂 )


5. Miten sellulle käy kun se kastuu?

Pieni vesimäärä imeytyy sellun kuituihin ja sen muoto säilyy entisellään. Vesi haihtuu siitä pois ja sen lujuus palaa ennalleen.

 

Suurempi vesimäärä heikentää sellun lujuutta. Samalla sellun muokkautuvuus paranee. Märkänä sellun voi muotoilla johonkin muotoon. Veden haihtuessa pois ja sellun kuivuessa, jää se siihen muotoon, mihin se on muotoiltu, yhtä lujana kuin alunperinkin.


6. Miten sellusta tehdyn tuotteen voi puhdistaa?

Vaikka sellupinta on väriltään vaaleaa, ei se likaannu kovinkaan helpolla. Pienet jäljet saa parhaiten puhdistettua pyyhekumilla ja esim. valaisimen pinnalla olevan pölyn voi imuroida. Myös hieman kosteaa liinaa voi käyttää puhdistamiseen.


7. Mihin kaikkeen sellua käytetään?

Suomessa valmistettu sellu käytetään pääasiassa paperin ja kartongin valmistukseen. Me käytämme sellua kaikissa meidän tuotteissamme esim. valaisimissa, pakkauksissa, henkareissa ja askartelutuotteissa.

 

Sellua käytetään myös monissa muissa tuotteissa. Törmäät sellua sisältäviin tuotteisiin ja käytätkin niitä aivan joka päivä. Tässä pieni listaus useista sellua sisältävistä käyttökohteista. Lista ei ole kattava, vaan lähinnä suuntaa antava osoitus sellun monimuotoisuudesta.

 

Ainakin kaikissa näissä käytetään sellua tai sellujohdannaisia:

– sanoma-, aikakausilehdet- ja erilaiset painopaperit

– kirjoituspaperi

– wc-paperi, talouspaperi, nenäliinat

– kartonkipakkaukset

– hammastahna

– jugurtti

– jäätelö

– purukumi

– virvoitusjuomat

– tekstiilit

– biopolttoaineet

– lääkkeet


8. Mitä tarkoittaa Sukarwood™-tuotteiden luontoystävällisyys?

Suomalainen metsä kasvaa enemmän kuin sitä hakataan. Hyvällä metsänhoidolla metsä saadaan sitomaan hiiltä tehokkaasti. Metsästä jalostetut tuotteet tuottavat hiiltä vasta kun ne hävitetään. Pitkäikäiset tuotteet, uudelleenkäyttö ja kierrätys ovat keinoja hidastaa hiilen vapautumista luontoon ja tehdä niistä luonnon kannalta kestäviä. Sukarwood™-tuotteet ovat uudelleen käytettäviä ja 100% kierrätettäviä.

 

Sellun valmistus on energiaomavaraista. Tämä tarkoittaa sitä, että valmistuksen aikana puukuiduista erotettavat hemiselluloosat ja ligniini poltetaan energiaksi ja syntyvä energia hyödynnetään valmistusprosessissa. Sellutehtaan energiaomavaraisuus on parhaimmillaan jopa 240%, joten energiaa riittää usein myös myytäväksi ulkopuolelle. Myös sellun valmistuksessa käytettävä vesi puhdistetaan ja kierrätetään uudelleen käytettäväksi.

 

Sukarwood-tuotteiden jalostaminen ei vaadi sellutehtaan lisäksi muita tehtaita, sellua ei tarvitse myöskään uudelleen kuiduttaa tai sekoittaa veteen. Sellun jalostaminen Sukarwood-tuotteeksi tarkoittaa jalostamista muotoilun avulla. Käyttämällä Sukarwood-tuotteita, sinullakin on mahdollisuus osaltasi säästää energiaa ja niukkoja luonnonvaroja.


9. Mitä tarkoitamme kiertotaloudella?

Näin kiertotalous toteutuu Sukarwoodissa:

 

1) Ei jätettä

Sukarwood-tuotteiden tuotannossa syntyvät ylijäämäpalat hyödynnetään muissa Sukarwood-tuotteissa. Esimerkiksi henkareiden stanssausjätteet leikataan korteiksi ja käyntikorteiksi. Kaikista pienimmät palat jauhetaan askartelumassaksi.

 

2) Minun omasta meidän yhteiseksi

Sukarwood™-tuotteita voi ostaa myös palveluna. Silloin sinun ei tarvitse huolehtia tuotteiden ylläpidosta, eikä varastoinnista. Me huolehdimme, että esim. valaisimet tai henkarit ovat aina kunnossa, vaihdamme ne uusiin tarvittaessa ja hoidamme niiden uudelleenkäytön/kierrättämisen.

 

3) Yhden jäte, toisen aarre

Kun haluat luopua ostamastasi tuotteesta, voit palauttaa sen meille. Käytämme osat uudelleen tuotannossamme. Sukarwood™-tuotteet ovat myös 100% kierrätettäviä.


10. Mitä tarkoitamme resurssiviisaudella?

Luonnonvarojen ehtyminen, globaali väestönkasvu ja ilmastomuutos ovat haasteita, joihin vastaaminen vaatii toimintatapojen muutosta kodeissa, yrityksissä ja koko yhteiskunnassa. Resurssiviisaus on usein esitetty tärkeänä työkaluna tässä muutoksessa.

 

Resurssiviisaudella tarkoitetaan resurssien (mm. energia, vesi, materiaalit) harkittua ja säästävää käyttöä. Sen tavoitteena on ilmastopäästöjen, jätteen ja kulutuksen vähentäminen sekä kestävän hyvinvoinnin lisääminen.

 

Meillä Sukarwoodissa siinä kietoutuvat yhteen suomalainen metsänhoito-osaaminen, energiaomavarainen sellun valmistus, vaihtoehtojen tarjoaminen muovituotteille sekä kiertotalouden periaatteiden mukainen liiketoimintamalli.


11. Voiko sellua syödä?

Meiltä kysytään usein, voiko sellua syödä. Sellumassa kun näyttää aivan joulupuurolta ja lisätäänhän sellua useisiin elintarvikkeisiinkin.

 

Meidän käyttämämme sellu valmistetaan puusta peräisin olevasta selluloosasta, eli se on puhdasta puukuitua. Puukuitu ei sula ihmisen elimistössä. Toisin on esimerkiksi märehtivällä lehmällä, jonka pötsissä kuidut pilkkoutuvat. Ihmisen elimistössä kuidut edistävät suolen toimintaa ja niillä saadaan elintarvikkeisiin parempi koostumus ja rakenne.

 

Kulhollinen sellua ruokapöydässä näyttää hyvältä. Se on myrkytöntä ja turvallista. Pelkän kuidun syöminen saattaisi kuitenkin aiheuttaa runsaasti vatsanpuruja, eikä siksi ole suositeltavaa.


Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?
Haluatko tietää jotain muuta Sukarwood™ -tuotteista?

Ota rohkeasti yhteyttä!

Jäikö vielä kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä, niin vastaamme mielellämme mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Ota yhteyttä