Se, millaisessa ympäristössä vietämme päivämme, vaikuttaa suurelta osin terveyteemme ja hyvinvointiimme. Yhä enemmän on tutkimustietoa siitä, kuinka luonto vaikuttaa edistävästi hyvinvointiimme. Luonnolla on monia terveysvaikutuksia niin psyykkiseen kuin fysiologiseenkin terveyteen. Luonnossa liikkuminen rentouttaa ja vähentää stressiä. Monilla ei kuitenkaan päivän aikana ole aikaa liikkua luonnossa, vaan päivä kuluu suurimmalla osalla lähes kokonaan sisätiloissa. Tämän takia onkin tehty tutkimuksia myös siitä, millaiset sisätilojen tulisi olla, jotta ne tukisivat ihmisen hyvinvointia.
Jos kerran luonnolla on hyvä vaikutus hyvinvointiimme, voisiko sen siirtää myös sisätiloihin?
Rakentamisessa ja sisustuksessa käytetään monia eri materiaaleja. Puun on todettu olevan ihmiselle hyödyllisin vaihtoehto. Puu on materiaalina ympäristöystävällinen ja kestävä. Puun on todettu vaikuttavan positiivisesti myös ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Yleisesti tiedetään, että puurakennuksissa on laadukas sisäilma ja ihmiselle suotuisa ilmankosteus. Uusimpien tutkimusten mukaan puu vaikuttaa myös ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin, esimerkiksi vähentämällä stressiä.
Puu on lämpöinen materiaali, joka rauhoittaa ja se koetaan yleisesti miellyttävänä. Puun käyttöä sisustuksessa ja rakentamisessa suositellaankin erityisesti suurissa julkisissa rakennuksissa, kuten kouluissa, vanhainkodeissa, sairaaloissa ja yrityksissä sen hyvien terveysvaikutusten vuoksi. Koska puulla on rauhoittava, elvyttävä ja stressiä vähentämä vaikutus, on sitä hyvä käyttää tiloissa, joissa ihmisten halutaan viihtyvän ja voivan hyvin. Sairaaloissa puun on todettu mm. laskevan sydämen sykettä ja kohentavan potilaiden mielialaa. Vanhainkodeissa puun käyttö paransi vanhusten toimintakykyä ja vireyttä. Kouluissa ja yrityksissä puun käyttö voi taas olla hyvä valtti, jolla saadaan parannettua ihmisten tuottavuutta ja työskentelytehoa.
Materiaalin lisäksi luonnonvalo on yksi tärkeä tekijä, mikä lisää tilan viihtyvyyttä ja miellyttää tilan käyttäjää. Olet varmaan huomannut itsekin, miten sisätiloissa aina ikkunapaikat ovat kaikkein suosituimpia. Suuret ikkunat, joista tulee paljon valoa tai vain pienet taulumaiset ikkunat kauniiseen maisemaan kohdistettuna, rentouttavat ja lisäävät hyvinvointia sisätiloissa. Luonnon katselu, vaikkakin lasin läpi, on aina mieluisampaa kuin sisätilan seinän tuijottaminen. Jos kuitenkaan ei ole mahdollista saada tilaan luontonäkymää ikkunoiden avulla, voi hyvinvointia edistää lisäämällä tilaan erilaisia kasveja. Kasvillisuus sisätiloissa rauhoittaa ja tekee tilasta miellyttävämmän. Työntekokin sujuu paremmin tilassa, jonka kokee itse viihtyisäksi.
Sisäilman laatu vaikuttaa niin hyvinvointiin kuin viihtyvyyteenkin. Nykyään kiinnitetäänkin huomiota yhä enemmän ja enemmän sisäilman laatuun. Huono sisäilma aiheuttaa monille päänsärkyä, väsymystä, silmäoireita ja hengitysvaikeuksia. Tähän ongelmaan on kehitetty erilaisia ratkaisuja, jotka luovat terveellisen ja laadukkaan sisäilman. Tässä kaksi kotimaista esimerkkiä.
Naava on suomalainen yritys, joka valmistaa viherseiniä, jotka älykkään teknologian ja luonnon yhdistämällä luovat laadukkaan sisäilman tilaan kuin tilaan. Naava kehitettiin vähentämään huonon sisäilman aiheuttamia ongelmia ja lisäämään työympäristöjen hyvinvointia ja viihtyvyyttä. (Lue lisää: https://www.naava.io/fi/)
Myös Hongan Terve talo-rakennukset on kehitetty parantamaan yksityisten kotitalouksien hyvinvointia luomalla terve sisäilma koko rakennukseen. (Lue lisää: http://www.honka.fi/fi/hirsitalot/terve-talo/)
Tästä kaikesta voimmekin päätellä, ettei ihminen turhaan viihdy luonnossa. Luonnosta ihminen saa voimaa ja hyvinvointia monella eri tasolla. Mukavia luontohetkiä sinulle – luonnossa ja myöskin sisätiloissa!
Blogin on kirjoittanut Juulia Poranen, meidän 17-vuotias kesätyöntekijämme. Parhaillaan Juulia on aloittelemassa vaihto-oppilasvuottaan, Michiganin osavaltiossa Yhdysvalloissa.
Lähteet:
http://www.metla.fi/julkaisut/workingpapers/2014/mwp320.pdf
https://www.naava.io/fi/tarinamme